Zo voorkom je RSI klachten door thuiswerken

Overbelasting van spieren zoals nek of arm kan leiden tot RSI klachten. RSI is een verzamelnaam voor klachten en symptomen die voorkomen in bovenrug, het nek- en schoudergebied, de armen, ellebogen, polsen, handen en vingers. Ondanks dat hier laatste jaren steeds minder aandacht was, is het nog altijd een van de drie meest gemelde beroepsziektes.

Het Parool publiceerde een artikel over hoe je RSI klachten kunt voorkomen. André Stal, ergonoom bij Zorg van de Zaak, geeft hierin een aantal tips om ook thuis een juiste houding aan te nemen:

  1. Het begint bij een goede houding. Zit ontspannen achter je bureau? Zit je met je laptop op de bank of aan een te lage tafel, dan kijk je naar beneden en moeten je nek- en schouderspieren extra hun best doen om je hoofd te ondersteunen. Plaats je beeldscherm dus op ooghoogte.
  2. Onderbreek het zitten. Waar je op kantoor nog wel eens door de gang loopt voor een printje of bezoek aan een collega, moet je thuis die momenten zelf inbouwen. Het advies is om elk uur minimaal drie minuten op te staan, zodat je gedoseerd werkt en hersteltijd inbouwt.
  3. Gebruik een groot beeldscherm, een aparte muis en toetsenbord, een laptophouder en kies een werkplek die je zelf kunt instellen. Zo voorkom je dat je langdurig bepaalde spieren onnodig overbelast.
    Bron: het Parool, 03-08-2020.

Stal ziet dat werkgevers veel aandacht hebben voor hoe personeel op een gezonde manier thuis kan werken. Hij verwacht wel dat het aantal RSI-klachten toeneemt.

Wilt u als werkgever advies over een gezonde werkplek? Laat onze professionals meekijken met een werkplekonderzoek op afstand. Het (thuis)werkplekonderzoek op afstand geeft inzicht in de oorzaken van de (thuis)werkplek die leiden tot de klachten van uw werknemer. Op basis van dit inzicht kunnen gepaste maatregelen worden genomen.

Bekijk hier meer tips voor een gezonde thuiswerkplek