Gespannen arbeidsmarkt vraagt om aandacht voor bestaand personeel

Nieuwe cijfers van het CBS laten zien dat de spanning op de arbeidsmarkt is opgelopen naar een nieuw hoogtepunt. Er zijn bijna evenveel vacatures als werklozen. In de sectoren handel (3 duizend), de zakelijke dienstverlening (3 duizend) en in de horeca (2 duizend) is de vraag naar personeel het grootst (bron: CBS).

Doordat het steeds moeilijker wordt om goed personeel te werven, is het des te belangrijker dat werkgevers aandacht hebben voor hun bestaande werknemers. Optimaliseren van de inzet van bestaande werknemers is dan ook voor veel organisaties een nieuw aandachtspunt, zo blijkt uit onderzoek van organisatieadviesbureau Berenschot.  Helaas doen bedrijven op dit moment nog veel te weinig om het personeel naar de zin te maken, aldus  Hoogleraar arbeidsmarkt Ruud Muffels van de Tilburg Universiteit. En dat is jammer, vindt ook Daniel Kuin, adviseur arbeidsomstandigheden bij Zorg van de Zaak.

“Personeel dat het niet naar de zin heeft presteert minder. Bovendien wordt de kans groter dat men ‘over de schutting bij de buren’ gaat kijken. Daar lijkt het gras altijd groener. Een hoge verloopintentie ligt op de loer en dat komt de continuïteit van de bedrijfsvoering niet ten goede, aldus Kuin. Meerdere redenen dus om het ‘zittend personeel’ ook naar de zin te maken. En dat hoeft niet veel te kosten. Een beetje Aandacht, voldoende Begrip en af en toe een Compliment doen daarin al wonderen. Van harte aanbevolen: op z’n tijd een ABC-tje”.


Hoe kun je aan bestaand personeel behouden en tevreden houden? Schakel met onze organisatiedeskundigen van Experts. Zij kunnen adviseren over duurzame inzetbaarheid, zodat je je medewerkers kunt binden aan je organisatie. Bekijk meer over Experts of neem contact op.