Bereid je voor op een warme zomer! Tien tips voor een aangenamer klimaat op het werk

Terwijl de ene werknemer profiteert van een gekoeld kantoor, staat de andere medewerker te puffen in een vol leslokaal of is aan de slag in het groen. Bij een temperatuur van 25 graden of hoger, wordt in Nederland gesproken van een zomerse dag, boven de 30 van een tropische. Veel bedrijven in Nederland zijn onvoldoende voorbereid op hoge temperaturen zoals we deze week in Nederland meemaken. Tijdens zomerse dagen wordt het daardoor op kantoren vaak onnodig warm. Dit stelt Daniel Kuin, arbeidshygiënist bij Zorg van de Zaak.

Factoren

Niet alleen de omgevingstemperatuur bepaalt of we het warm hebben, ook de relatieve luchtvochtigheid, de luchtsnelheid, de warmtestraling, de kleding en de fysieke inspanning spelen een rol. Hoe hoger de relatieve luchtvochtigheid, hoe minder makkelijk ons zweet verdampt, waardoor de koelende werking van het verdampen tekortschiet. Maar ook de mate van inspanning is bepalend. Zo zal iemand met een zittend beroep het minder snel warm krijgen dan iemand die zware lichamelijke arbeid verricht.

Doordat al deze factoren een rol spelen is het lastig vooraf vast te stellen onder welke omstandigheden de gezondheid van de werknemer schade kan oplopen. Maar om echt vast te kunnen stellen of er daadwerkelijk sprake is van een ongezonde situatie, zal de situatie altijd door een deskundige beoordeeld moeten worden.

Laat daarom een specialist kijken naar de werkomstandigheden en het binnenklimaat. Neem vrijblijvend contact op met Experts of lees meer over wat je als werkgever kunt regelen.

Tips voor op kantoor

Daniel Kuin heeft de volgende tips om de temperatuur zoveel mogelijk draaglijk te maken op kantoor.

  1. Drink voldoende –minstens twee liter- ook als je nog geen dorst hebt. Neem een flesje water mee als je op pad gaat.
  2. Laat zonneschermen aan de buitenzijde tijdig neer en laat deze bij voorkeur automatisch zakken nog voor de zon gaat schijnen;
  3. Voer warme lucht af door te ventileren, doe dit bij voorkeur ’s nachts;
  4. Laat de ramen in principe gesloten, zeker als het gebouw mechanisch wordt gekoeld;
  5. Doe ramen pas open als het binnen warmer wordt dan buiten;
  6. Plaats een ventilator, daardoor daalt de gevoelstemperatuur;
  7. Span je lichamelijk niet teveel in en draag luchtige kleding, bij voorkeur van katoen;
  8. Verkort de werktijd, voer een tropenrooster en/of extra pauzes in;
  9. Schakel interne warmtebronnen zoveel mogelijk uit (verlichting; beeldschermen; printers);
  10. Plaats zonnecollectoren op platte daken: zonlicht wordt omgezet in energie en de zonnecollectoren fungeren meteen als ‘parasol’ van het platte dak!